Nakon kratke i teške bolesti preminula je profesorica Cvijeta Pahljina, dr. med, specijalistica psihijatrije.

Cvijeta Pahljina rođena je 1943. na Rabu, za kojeg kaže da je najljepši otok na svijetu. Dom joj je u dvije države, Hrvatskoj i Sloveniji, u kojoj živi više do 40 godina. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je i specijalizirala psihijatriju. Radila je kao psihijatar u psihijatrijskim bolnicama u Hrvatskoj i Sloveniji i u vlastitoj ambulanti za pomoć u krizi u Celju. Završila je subspecijalizaciju iz logoterapije Viktora Frankla kod prof. Elisabeth Lukas u Beču.

Godine 1986. pokrenula je prvi telefon za pomoć osobama u krizi u Sloveniji, koji je radio izvan zdravstvenih ustanova. Godine 1990. potaknula je osnivanje Slovenskog Saveza za telefonsku pomoć u krizi, gdje je bila dugogodišnja predsjednica i delegat u Internacionalnoj federaciji telefona za pomoć u krizi IFOTES.

Dr. Cvijeta Pahljina započela je s edukacijama  iz logoterapije u okviru Zavoda žički tabor za duhovni rast 2010. u Sloveniji, a nakon toga 2011. u Hrvatskoj u okviru udruge za logoterapiju Logos.

Doktorirala je logopedagogiju u 77. godini pod mentorstvom prof. Dubravke Miljković na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

U ime Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske izražavamo sućut obitelji, prijateljima i poznanicima naše dugogodišnje kolegice.

Vedran Korušić

predsjednik SPUH-a