Edukacija je prvenstveno namijenjena stručnjacima koji mogu korisiti elemente art terapije u svom terapijskom radu – psiholozima, defektolozima, psihoterapeutima, psihijatrima, socijalnim radnicima, radnim terapeutima i likovnim pedagozima, te studentima tih fakulteta. Pruža obuhvatan uvod u područje art terapije te je, time, namijenjana onima koji se žele dalje educirati u smijeru kvalifikacije iz art terapije. U ovoj uvodnoj edukaciji mogu sudjelovati i osobe koje nisu navedenih struka, a zanima ih ovo područje.

Ciljevi:

• Upoznavanje s profesijom art terapije, edukacijom i teorijskom osnovom;
  • Ilustracija rada u art terapiji u praksi s različitim populacijama klijenata kroz primjere studija slučaja;
  • Upoznavanje s terapijskim potencijalima likovnog procesa kroz vlastito sudjelovanje u vježbama likovnog izražavanja i refleksije;
  • Uvod u osvještavanje osobnih procesa i tema kroz likovni proces i refleksiju.

Način rada: Naglasak je na učenju kroz iskustvo i aktivno sudjelovanje. Sva literatura i likovni materijal su osigurani. Radi se u malim grupama od oko 10 sudionika.

Teme:

• Što je art terapija. Povijesni razvoj i suvremene tendencije. Edukacija iz art terapije.
  • Psihodinamska baza art terapije: Winnicott, Bion, Bowlby, Klein, Jung …
  • Područja primjene. Prednosti art terapije u odnosu na verbalnu psihoterapiju. Trosmjerni proces u art terapiji klijent-slika-terapeut.
  • Strukturiranje seanse, granice i sadržanost terapijskog prostora, uloga art terapeuta;
  • Rad s različitim populacijama klijenata i u različitim kontekstima;
  • Likovni materijali – karakteristike, izražajne mogućnosti, simbolika;
  • Pristup likovnom procesu i slici u art terapiji – imaginacijski pristup nasuprot interpretaciji.
  • Utjelovljena i dijagramska slika, enactment (Schaverien);
  • Terapijski odnos, transfer i kontratransfer;
  • Jung: nesvjesno, kreativnost, vođena imaginacija, arhetipovi.

Vrijeme:

petak, 15. 06.  2012.              16.00 – 20.00 h

subota i nedjelja      16. i 17. 06. 2012.        9.00 – 17.30 h (uključuje pola sata pauze za ručak)

Broj sati: 20.

Edukacija je bodovana od strane Hrvatske psihološke komore: 10 bodova za stručno usavršavanje psihologa, a prijavljuju je sudionici. Svi sudionici dobivaju potvrdu o sudjelovanju.

Cijena edukacije: 1600 kn (uključuje PDV)

Voditeljica: Nada Ivanović je diplomirana psihologinja i kvalificirana art terapeutkinja. Nakon studija psihologije u Zagrebu, završila je uvodni jednogodišnji studij art terapije na Goldsmiths College u Londonu, te poslijediplomski studij art terapije u trajanju od tri godine na University of Hertfordshire. U Velikoj Britaniji je državno registrirana kao art terapeut pri Health Professions Council. Ima desetogodišnje iskustvo individualnog i grupnog rada u art terapiji, te vođenja edukacija iz art terapije za studente i stručnjake. Radila je sa sljedećim grupama klijenata: psihički oboljelim osobama, adolescentima s autizmom, adolescentima s problemima u ponašanju, školskom djecom, djecom u skrbi, stručnjacima centra za djecu s posebnim potrebama, te u privatnoj praksi s djecom i odraslima s različitim problemima i potrebama. Edukacije za stručnjake je vodila u centrima u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu i Banja Luci, te na studijima art terapije u Litvi i Ljubljani.

Informacije i prijave:

www.artterapija.blogspot.com