Drage kolege,

stanovništvo Europe i europski psihoterapeuti suočavaju se s neviđenom situacijom zbog brzog širenja koronavirusa (ili Covid-19) po Europi. Od nas se sve više traži da se „samoizoliramo“ ako smo zaraženi, ali i da izbjegavamo izravne kontakte s drugima, kao i izbjegavanje „nepotrebnih“ putovanja.

Ovo je prvi put u povijesti da se psihoterapijska praksa ograničava na takav način i stoga se nalazimo u neistraženim vodama. Kao psihoterapeuti radimo s mnogim ranjivim klijentima koje ne bi trebali napustiti u njihovim životnim problemima koji se u nekim slučajevima mogu i pogoršati izazovima koji proizlaze iz ove situacije s koronavirusom.

Srećom, relativno nedavni razvoj “online psihoterapije” pruža mogućnosti za nastavak rada i podršku barem onim klijentima koji su u stanju i voljni su uključiti se kroz nove medijske tehnologije. Neki od vas već rade online kao dio svoje psihoterapijske prakse. Za druge može biti novi izazov savladati i tehnologiju i posebnosti psihičkih prostora povezanih sa online susretima.

Posljednjih godina psihoterapija putem interneta razvija se kao posebna varijacija psihoterapije ili, možda, čak i kao novi modalitet, koja uz mogućnosti i prilike, kao i izazove i skrivene opasnosti, sadrži pravila, etiku i tehnike. Nažalost, smjernice za dobru praksu i edukacije o psihoterapiji putem interneta još uvijek nisu široko dostupni u Europi. EAP je stoga odlučio objaviti „rad u tijeku“ koji je započeo pod vodstvom našeg prethodnog predsjednika EAP-a Adriana Rhodesa u obliku „Privremenih savjeta za provođenje psihoterapije putem interneta“. Nastavit ćemo razvijati ovaj smjernice i pripadajuću elektroničku knjižnicu, a u međuvremenu će ovaj privremeni savjet pružiti prijeko potrebne informacije i smjernice europskoj psihoterapijskoj zajednici.

Ovdje možete pronaći savjete za provođenje psihoterapije putem interneta (pdf s hrvatskim prijevodom)

Ovdje također uključujemo zbirku praktičnih savjeta i ideja za koje se nadamo da će vam biti korisne:

Neki praktični savjeti za psihoterapiju putem interneta (pdf s hrvatskim prijevodom)

Tom Warnecke, ožujak 2020.