Prema licenci Europske asocijacije za dječju i adolescentnu psihoterapiju i savjetovanje, u Hrvatskoj se počinje provoditi edukacija iz Terapijskih tehnika za škole/vrtiće.

Nastavnici, učitelji, odgajatelji, asistenti u nastavi, najčešće su prve osobe koje primijete dječju poteškoću. No, ometeni vlastitim emocionalnim pitanjima i barijerama, mnogi od njih ne mogu se u potpunosti posvetiti procesu učenja i odgajanja svakog djeteta.

Ova edukacija daje uvid u vlastito funkcioniranje, uči kako prepoznati dječju poteškoću, kako razgovarati s i slušati dijete, kako pristupiti svakom djetetu uzimajući u obzir njegovu poteškoću i njegov način funkcioniranja.

U trajanju od ukupno 60 sati / 6 vikenda po 10 sati

TEME:

 1. Važnost emocionalne pismenosti u radu s djecom
  (što nam treba za uspješan rad, što djeci treba od nas?)
 2. Teorija privrženosti  
  (uloga stilova privrženosti u razvijanju kasnijih odnosa, razumijevanje sebe s ciljem rada s različitom problematikom kod djece)
 3. Pregled najčešćih poteškoća s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu u školi ivrtiću – psihopatologija
  (univerzalni pristupi u svakodnevnom radu s različitom djecom)
 4. Internalizirani poremećaji i rad s njima
  (anksioznost, depresija, nesigurnost, trauma, dijete u razvodu, gubitak)
 5. Eksternalizirani poremećaji i rad s njima
  (ADHD, poremećaji ponašanja, agresija)
 6. Rad s roditeljima, suradnja s kolegama, rad na sebi, supervizija

 

 • Svaka radionica od 2. – 6. sadrži 1,5 sat supervizije.
 • Radionice se održavaju jedan vikend mjesečno, u trajanju od 10 sati (pet-sub).
 • Radionice se održavaju u prostorijama Instituta D.O.M., osim u slučaju da je velik broj polaznika iz jedne ustanove (u tom slučaju edukacija se može organizirati unutar te ustanove uz posebne popuste).
 • Između radionica polaznici moraju primijeniti naučena znanja i u slijedećoj radionici prezentirati svoja iskustva na supervizijskoj grupi.
 • Završetak edukacije podrazumijeva pisani ispit, osobni razvojni profil i prezentaciju naučenih vještina na odabranom slučaju (prikaz slučaja).
 • Cijena kompletne edukacije po osobi iznosi 6.000 kn. Cijena se odnosi na pojedince i može se razlikovati ukoliko iz jedne ustanove bude više od 5 polaznika.
 • Po uspješnom završetku edukacije polaznici dobivaju certifikat od Instituta D.O.M. te od EIATSCYP-a (europska krovna udruga za dječju i adolescentnu psihoterapiju) s naznakom „CERTIFIKAT IZ TERAPIJSKIH TEHNIKA ZA ŠKOLE/VRTIĆE“

Voditelj edukacije je dr. sc. Vesna Hercigonja Novković, prof defektolog. Voditelj je projekta provođenja emocionalne pismenosti po školama i vrtićima.

Gosti predavači: Prof.dr.sc. Dubravka Kocijan Hercigonja

Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander

Dina Koren, prof. soc.ped.

Ukoliko je ustanova zainteresirana za provođenje edukacije za svoje djelatnike, održat će se besplatno uvodno predavanje na temu emocionalne pismenosti i važnosti terapijskih tehnika za osobe koje rade s djecom i mladima uz podjelu pisanog materijala unutar te ustanove.