Na uvodnoj radionici, zainteresirani polaznici iskustveno će se upoznati s principima, metodama rada i specifičnostima psihoterapije pokretom i plesom, povijesnim kontekstom i osnovnim teoretskim postavkama.

Vrijeme održavanja
Iskustvena uvodna radionica održat će se 24. i 25. rujna 2016.

Subota: od 9. 30. do 18. 30 (pauza za ručak od sat i pol u 13. 00)
Nedjelja: od 9. 30 do 17. 00 ( pauza za ručak od sat i pol u 13. 00)

Nakon radionice, održat će se intervjui za kanidate zainteresirane za upis na edukaciju

Iskustveno će proći svoje individualne procese i iskusiti grupni terapijski rad prema psihoterapiji pokretom i plesom.
U nedjelju će polaznici imati priliku upoznati se detaljnjije s programom 4-godišnje edukacije.

Edukacija počinje 2. modulom 22.- 23. listopada 2016.
Iskustvena radionica priznaje se kao 1.modul onima koji nastavljaju s edukacijom.
Iskustvena uvodna radionica te razgovor voditelja edukacije sa zainteresiranim polaznicima, jedan je od uvjeta za uključivanje u edukaciju.
Iskustvena uvodna radionica ne obavezuje polaznike za uključivanje u edukaciju, ali oni koji planiraju nastaviti s edukacijom imaju prednost prilikom prijave ukoliko mjesta budu popunjena

MJESTO ODRŽAVANJA ISKUSTVENE RADIONICE: Zagreb (Orlovac 2)

 

Voditeljice uvodne radionice

Vedrana Kurjan Manestar, pedagog i odgajatelj predškolske djece, gestalt psihoterapeut s europskim certifikatom za psihoterapiju, ECP i psihoterapeut pokretom i plesom (RDMP), registrirani plesni psihoterapeut. Završila je četverogodišnju edukaciju iz gestalt psihoterapije (Institut IGW Austirja) i četverogodišnju edukaciju iz psihoterapije pokretom i plesom prema standardima EADMT, Europskog udruženja za terapiju pokretom i plesom. Asistentica je i organizatorica edukacije iz psihoterapije pokretom i plesom u suradnji s edukatorima iz UK-a. Osim navedene dvije edukacije, pohađala je i različite kraće edukacije iz psihodrame, dječje psihodrame, play terapije, art terapije, glazbene terapije, NLP-a, TA i iskustveno-edukativne trogodišnje edukacije iz tjelesne psihoterapije (Relational Somatic Bodypsychotherapy). Redovito se stručno usavršava kroz CPD radionice iz područja gestalt psihoterapije i psihoterapije pokretom i plesom putem iskustvenih radonica, intervizija i supervizija. Podpredsjednica je HUPPP-a, Hrvatske udruge za psihoterapiju pokretom i plesom te je kao podpredsjenica aktivna članica SPUH-a, Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske. Članica je DGIPH, Društva gestalt i integrativnih psihoteraputa Hrvatske te EAGT, Europskog udruženja gestalt terapeuta i EAP, Europskog udruženja psihoterapeuta. Vanjska je suradnica na studiju psihologije (Hrvatski studiji) na kolegiju Psihoterapijski pravci i intervencije. Ima iskustva u individualnom i grupnom radu s djecom i odraslima u privatnoj praksi te kao vanjski suradnik ili zaposlenik pri institucijama – osnovna škola, Dječje selo Lekenik, Psihijatrijska bolnica Vrapče, Dom zdravlja Siget. Ima iskustva u radu s pacijentima oboljelima od depresije, anksioznosti i posljedica mobinga te adolescentima i mladima koji se susreću s krizom identiteta i odrastanja. U radu s odraslima u privatnoj praksi ima iskustva s odraslima s različitom problematikom. Iskustva u radu s djecom ima s hiperaktivnom djecom, djecom s emotivnim poteškoćama, sa zlostavljanom djecom i djecom s posebnim potrebama. U privatno vrijeme najviše se voli izražavati plesom ali i drugim umjetničkim formama – likovnošću, glumom, pjevanjem. Voli vježbati jogu, voziti bicikl, rolati, šetati i bivati u miru sama sa sobom i drugima. Majka je dvoje djece, tinejdžera i osnovnoškolke.

Sanela Janković Marušić, završila je sveučilišni studij suvremenog plesa na London Contemporary Dance School pri Sveučilištu Kent u Canterbury-u, UK, 1998. godine. Završila je četverogodišnju edukaciju iz psihoterapije pokretom i plesom prema standardima EADMT, Europskog udruženja za terapiju pokretom i plesom. Asistentica je edukacije iz psihoterapije pokretom i plesom u suradnji s edukatorima iz UK-a.
Kao koreograf i plesač više je puta izvodila svoje samostalne koreografije u teatru The Place, vodećem londonskom centru za suvremeni ples, Tjednu suvremenog plesa u Zagrebu te u neovisnim projektima.
Poseban interes posvećuje plesnoj terapiji i edukaciji, neverbalnoj komunikaciji te plesu kao sredstvu osobnog razvoja. Istražuje korijene sakralnog plesa unutar kršćanske tradicije te mogućnost njegova razvoja i primjene na području duhovne obnove. Na Institutu za crkvenu glazbu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu predaje izborni predmet “Ples i pokret u razmatranju Svetog pisma” (’05/’06).
Radi kao nastavnik suvremenog plesa u Školi za balet i ritmiku te održava edukativne plesne seminare u sklopu plesnih škola u Zagrebu, vodi Kreativni ples kao izvanškolsku aktivnost za djecu te kreativne plesne programe za odrasle u sklopu Centra za ples i pokret ”Memotus” www.memotus.hr . Surađuje s Udrugom ”Sve za nju” gdje vodi radionice psihoterapije plesom i pokretom za žene oboljele od karcinoma dojke (2010/12).
U sklopu kliničke prakse iz Psihoterapije pokretom i plesom PPP radi s anksiozno-depresivnim pacijentima u Klinici za psihijatriju Vrapče (2012/14), Domu zdravlja Siget (2013) te u OŠ Medvedgrad s djecom s poremećajem pažnje i koncentracije (2013/14).
Jedna je od autora članaka medicinskog priručnika iz komunikacijskih vještina: ”Komunikacija u medicini, Čovjek je čovjeku lijek” izdanog od Medicinske naklade, 2011. te autorica članka ”Psihoterapija pokretom i plesom u okviru palijativne medicine u Hrvatskoj; Pokret – spoj sa životom” u knjizi Palijativa izdanje Rocket, 2012. Surađuje s CEPAMET-om (Centar za palijativnu medicinu, komunikacijske vještine i medicinsku etiku) promovirajući psihoterapiju pokretom i plesom na Hrvatskom tjednu palijativne skrbi (listopad 2012) te kao gost predavač održava predavanja iz Komunikacijskih vještina – neverbalne komunikacije za studente medicine.
U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik (2013) održava iskustvene radionice PPP-a za zdravstveno osoblje ”Poboljšanje neverbalne komunikacije i smanjenje stresa”.
Na konferenciji SPUH-a ”Nijanse psihoterapije” (2013) prezentira istraživanje “Psihoterapija pokretom i plesom (PPP) u žena oboljelih od raka: preliminarni rezultati istraživanja” u suradnji s Majom Boban, prof. psihologije (2013) te radionicu ‘’Upoznavanje stručnjaka s primjenom psihoterapije pokretom i plesom u grupnom terapijskom radu s depresivnim pacijentima’’ u suradnji s Vedranom Kurjan Manestar, prof. pedagogije.
Predsjednica je Hrvatske udruge za psihoterapiju pokretom i plesom HUPPP i aktivna članica SPUH-a, Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske te članica Udruženja plesnih umjetnika Hrvatske UPUH.
Majka je dvoje djece osnovnoškolaca.

Iva Hladnik, profesorica engleskog i talijanskog jezika, godinama se bavi suvremenim plesom te surađuje s različitim domaćim koreografima i kolektivima. Plesno se školuje u plesnom studiju Atena Kiline Cremone, Učilištu Zagrebačkog  Plesnog Ansambla te Eks-sceni kao i kroz niz radionica u zemlji i inozemstvu. Jedna je od organizatorica incijative za razvoj improvizacije i improvizatorske scene –Improspekcije. Budući da je posebno zanima područje u kojem se dodiruju dah, pokret i ples te njihov terapeutski učinak i primjena, završila je i 4-godišnju edukaciju iz Psihoterapije pokretom i plesom te je registirrani psihoterapeut pokretom i plesom.  Predano, s puno ljubavi i veselja podučava satove yoge, suvremenog plesa i kontakt improvizacije. Vanjski je suradnik Plesne akademije gdje vodi plesnu tehniku kontakt improvizacije.

CIJENA ISKUSTVENE RADIONICE: 1000, 00 kn

Polog za iskustvenu radionicu u iznosu od 400, 00 kn izvršiti najkasnije do 12. rujna 2016.
Centar za TPPT (polog za radionicu), Majstora Radonje 14, 10000 Zagreb;
OIB: 41056915167; Zagrebačka banka: br. r: 2360000-1102106604; IBAN:HR6523600001102106604

Važno: Polog se neće se vraćati ukoliko odustanete od prijave 7 dana prije početka programa li nakon tog roka.
Za dodatne informacije obratite se na mail ili mob: 098 9609616

OBAVEZNO ISPUNITI PRIJAVNICU i poslati na:

Prijave na sljedeće kontakte: e-mail: info@centar-terpsichore.hr

UKRATKO O EDUKACIJI IZ PSIHOTERAPIJE POKRETOM I PLESOM I UVJETIMA PRIJAVE

Program je kreiran u suradnji s edukatorima iz Velike Britanije, prema standardima EADMT-a (Europsko udruženje terapeuta pokretom plesom).
Više o edukatorima možete vidjeti na web stranici www.centar-terpsichore.hr

Trajanje edukacije : Dvije godine iskustveno edukacijskog djela, te početak kliničkog rada. Nastavak kroz dvije godine  kliničkog rada uz iskustveno edukacijski dio.

Ukratko uvjeti za prijavu:
1. Završen fakultet društveno-humanističkog ili zdravstvenog smjera te iznimno kandidati sa završenim nekim drugim fakultetom, ali s izuzetnom sklonošću k plesu, pokretu i terapijskom radu.
2. Iskustvo u nekoj formi plesa i pokreta.

VODITELJICA EDUKACIJE IZ VELIKE BRITANIJE JE LORNA HAUFF, RDMP

Završila je poslijediplomski studij na Roehampton institutu u Londonu. Radila je  kao edukatorica i iskustvena moderatorica te supervizorica na Goldsmiths i Roehampten Sveučilištu, te u Rotterdamu u Nizozemskoj na poslijediplomskom studiju Psihoterpije pokretom i plesom. Od 2009. članica je tima edukatora i supervizora  pri edukaciji iz Psihoterapije pokretom i plesom u Poljskoj te od 2010. članica tima edukatora u Hrvatskoj.
Lorna je napisala i sudjelovala u znanstvenim radovima vezanim za interpersonalni razvoj, superviziju i  privrženost. Podučavala je kolegije s temama psihoterapije s djecom, mladima i obiteljima.
Radi u  Zavodu za skrb djece i adolescenata te u psihijatrijskoj bolnici vodi nekoliko grupa za pacijente na odjelu i u dnevnoj bolnici. Ima iskustva u radu s majkama i bebama, djecom i adolescentima  te iskustva sa temama samoozlijeđivanja, depresije i autizmom. Radila je sa odraslima osobama s poremećajima prehrane, opsesivno kompulzivnim poremećajima, oboljelima od psihoze i shizofrenije te teškoćama u učenju.

CERTIFIKAT
Po završetku dvije godine, polaznici dobivaju potvrdu o odslušanim temama edukacije i mogu stečeno znanje i iskustvo primijenjivati u svojem radu.
Po završetku četiri godine edukacije, polaznici koji su ispunili sve uvjete propisane programom, dobivaju naziv psihoterapeuta pokretom i plesom. Ukoliko zatraže prijem u Hrvatsku udrugu za psihoterapiju pokretom i plesom (HUPPP), preko nje postaju članovi EADMT (Europsko udruženje plesnih terapeuta). HUPPP je i aktivna članica SPUH-a (Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske).

Cijena edukacije je (za grupu od 18 polaznika) je 120 eura u kunskoj protuvrijednosti po vikend seminaru uz troškove izvan edukacije (individualna terapija, supervizija).
Detaljnije o edukaciji, cijeni, temama programa, zadaćama polaznika i ostalo na web stranici www.centar-terpsichore.hr  te na upit.

REZERVACIJE I PRIJAVE
Za prijavu na edukaciju, ispuniti i poslati prijavnicu u prilogu ili na linku:
http://www.centar-terpsichore.hr/314/prijavnica-za-edukaciju-2016/
na slijedeće kontakte:
info@centar-terpsichore.hr ili vedranakurjanm@yahoo.com
Vedrana Kurjan Manestar, mob: 0989609616, Majstora Radonje 14

Centar TPPT, Majstora Radonje 14, 10000 Zagreb;
OIB: 41056915167; Zagrebačka banka: br. r: 2360000-1102106604; IBAN:HR6523600001102106604

Plesati znači biti to što jesi, ali i veći, ljepši, snažniji nego sada.
To je moć plesa i čeka da je pronađeš.
Agnes DeMille

Više o programu edukacije i psihoterapiji pokretom i plesom na
www.centar-terpsichore.hr