Europski certifikat iz psihoterapije ( ECP )

U Hrvatskoj se posljednjih desetak godina provode terapijske edukacije čiji su treninzi u skladu s europskim kriterijima. Polaznici tih edukacija imaju uvjete za stjecanje ECP prema regulativi EAP-a. Budući da u zemlji djeluje i određen broj psihoterapeuta koji su se educirali prije ovoga razdoblja, u tada dostupnim edukacijskim programima, formulirane su prijelazne odredbe kojima bi se tim poznatim stručnjacima, s dugogodišnjom psihoterapijskom praksom, priznao status psihoterapeuta (i dobivanje ECP) i bez dodatnih ispita i/ili edukacija.

Pravilnik o ECP predviđa za to instituciju “Grandparentiga”, tj. prijelazne odredbe koje služe za dobivanje ECP u prijelaznom razdoblju. Svaka zemlja ima tri godine od dodjeljivanja prvoga certifikata preko “Grandparentiga”, a nakon tog razdoblja svi kandidati za ECP morat će ispunjavati sve kriterije ECP-a ako žele europski priznat status:

• 250 sati osobne psihoterapije u individualnom i grupnom settingu
  • tri godine prakse (1000 sati)
  • preporuka nacionalne komisije za ECP od tri člana

Svi kandidati za ECP (i to onaj koji izdaje EUROPSKA KROVNA UDRUGA ZA PSIHOTERAPIJU – EAP), koji pripadaju jednoj od priznatih psihoterapijskih škola koje imaju svoju europsku udrugu, dobivaju ECP preko te, za školu specifične organizacije. Uz spomenuto, svako europsko udruženje propisuje za svoj pravac specifične potrebne kriterije.

EABP Body Psychotherapy

EABS Bio-Synthesis

EAGT Gestalt Therapy

EAHP Hypnotherapy

EAIP Integrative Psychotherapy

EAKBT Concentrative Movement Therapy

EANLPt Neuro-Linguistic Psychotherapy

EAPOA Psycho-Organic Analysis

EART Reality Therapy

EATA Transactional Analysis

ECPP Psychoanalytic Psychotherapy

EFCPP Positive Psychotherapy

EFPP Psychosynthesis

EFTA Family Therapy

FEPTO Psychodrama

PCE Europe Person-Centered & Experiential

Primjerice, EAGT su kriteriji najmanje 600 sati teorije i metodologije: najmanje 400 sati kliničke prakse(rad s klijentima, pod supervizijom), najmanje 150 sati supervizije i najmanje 250 sati osobnoga iskustva u terapijskom settingu, od toga najmanje 50 sati individualne prakse i 50 sati po slobodnom izboru (između navedenoga). Na sličan način sve europske organizacije imaju svoje minimalne standarde.