Dijaloški pristup u integrativnoj terapiji traume

Dijaloški pristup glavno je i osnovno sredstvo u integrativnoj terapiji traume. Učinkovitost i efektivnost dijaloškog pristupa, testiran kroz RTC studiju, prezentirat će se prilikom predavanja. Tijekom mini-radionice Dijaloški pristup u integrativnoj terapiji traume, sudionici će dobiti informacije o principima i tehnikama intervencije, preuzetima iz kognitivno-bihevioralne terapije, iz egzistencijalistički orijentirane geštalt terapije i tehnike treninga socijalnih vještina. Teorijska pozadina ovih tehnika dolazi iz self-psihologije i geštaltističkih promišljanja procesa kontakta. Dijaloška ekspozicija je centralna kategorija multifazne tretmanske strategije, koja se zasniva na dijaloškom radu, što uključuje in sensu kontakt s počiniteljima/prijestupnicima, te jačanje interakcijskih/dijaloških vještina  kod pacijenata s poremećajima vezanim uz proživljenu traumu (PTSP, ali ne samo ta dijagnostička kategorija pacijenata). Rezultati i follow up kliničke studije po RCT kriterijima bit će predstavljeni u okviru radionice.

Willi Butollo, prof. dr. sc.

willi-butollo102~_v-image512_-6a0b0d9618fb94fd9ee05a84a1099a13ec9d332122.09.1944., Eberstein (Koruška), Austrija

Obrazovanje i akademski razvoj:

•  1963. godine – matura LBA Klagenfurt
  •  1963. – 1968. godine – Sveučilište u Beču, Studij psihologije, filozofije i antropologije
  • 1968. godine – disertacija i promocija; Sveučilište u Beču
  • 1972. godine – habilitacija na Sveučilištu u Grazu
  • 1972. – 1974. godine – Institut za psihijatriju pri bolnici Maudsley, Sveučilište u Londonu, Velika Britanija
  • 1974. – 2012. godine – Redovni profesor i voditelj Katedre za kliničku psihologiju i psihoterapiju, LMU München
  • od 1997. godine – gostujući profesor Sveučilišta u Sarajevu
  • direktor Minhenskog instituta za terapiju traume (MIT, Munich Institute of Traumatherapy)

Terapijski trening:

• Kognitivno-bihevioralna terapija  1970. – 1974. godine;  bolnica Maudsley, Sveučilište u Londonu;
  • Geštalt terapija – 1977. – 1979. godine – Institut  za  geštalt terapiju, Los Angeles  (GITLA, danas GATLA)
  • 1992. – 1993. godine – Institut za geštalt terapiju, San Diego (GISD)
  • Tjelesna psihoterapija, 1980. – 1982. godine – George Downing
  • Predavač i supervizor za bihevioralnu geštalt terapiju

Područja istraživačkog interesa:

• Kognitivno-bihevioralna i geštalt terapija kod anksioznih poremećaja; psihologija i psihoterapija traume (1993. – 2003. – edukacijski program ratne traume u Jugoistočnoj Europi, podržan od institucija Unicef i DAAD, te Zaklade Volkswagen i Saveza udruga njemačkih znanstvenika)
  • Integracija psihoterapije
  • Metodologija empirijskog psihoterapijskog istraživanja
  • Supervizija

Moderator: Irena Bezić

bezic1-041110Dr.sc. Irena Bezić, gestalt psihoterapeut, klinički psiholog i supervizor. Od 1996 vodi gestalt edukaciju u suradnji sa IGW institutom iz Njemačke. Predstavnik Hrvatske u EAP. Dugogodišnje iskustvo individualne i grupne terapije, te terapije parova.

Supervizor i Lehrterapeut za edukante psihoterapije Supervizor za niz nevladinih organizacija kao i u sklopu Ministarstva prosvjete i socijalne zaustite. Specijalnost: rad sa onkološkim pacijentima i bračnim parovima.