Psihoterapija i moderne tehnologije: bliski susreti na digitalnoj planeti (okrugli stol)

Ne moramo se baviti modernim tehnologijama, one se bave nama. – zvučao bi najbolji uvod u okrugli stol o primjeni modernih tehnologija u psihoterapeutskom procesu. Rasprava će se usmjeriti kako na pomoćne alate u tretmanima, tako i na drugačije kanale komunikacije.

Sudionici će biti u prilici čuti o postojećoj praksi u Hrvatskoj, testiranim računalnim programima koji zamjenjuju značajan dio tretmana, istraživanjima o djelotvornosti računalno potpomognutih tretmana, iskustvima u korištenju Skype-a, odnosno, o virtualnim susretima s klijentima, izazovima novih platformi kao što je Facebook, pisanju bloga za klijente, te uspjesima i neuspjesima spajanja modernih tehnologija i „ljudskog dodira“.

Gosti će raspraviti neslućene mogućnosti koje pružaju moderne tehnologije u psihoterapeutskoj praksi, kao i zamke njihovog nekritičnog korištenja. U zaključku se planira usporediti napredne prakse Švedske s 20-godišnjom tradicijom u korištenju tehnologije u savjetodavnim i psihoterapeutskim tretmanima, u odnosu na mogućnosti i potrebe u Hrvatskoj.

Dragica Barbarić

Dragica Barbarić, psihologinja, kognitivno-bihevioralna terapeutkinja s akreditacijom Europskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije (EABCT), ima dugogodišnje iskustvo rada s klijentima s emocionalnim poteškoćama, posebno depresivnim i anksioznim (strahovi, tjeskoba), te poteškoćama učenja vezanih uz studiranje. Članica je Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije (HUBIKOT) unutar kojega je uključena u provođenje edukacija, te pružanje usluga psihološkog savjetovanja i psihoterapije. Psihoterapiju radi i u „Modusu“ – savjetovalištu Društva za psihološku pomoć.

Ksenija Gmajnički

Ksenija GmajnickiKsenija Gmajnički je socijalni radnik i psihoterapeut kognitivno bihevioralne terapije. Rođena je u Zagrebu. Studij socijalnog rada završila 1984. Od samih početaka zainteresirana je za terapijski i savjetodavni rad. Dodatno se educirala u TA, Školi za kibernetiku i sistemsku terapiju u Hrvatskoj. U Švedskoj se dodatno educirala iz  kognitivno bihevioralne terapije i DBT.

Radila je kao voditelj savjetovališta mladi za mlade u Crvenom križu na Peščenici od 1985 do 1990. Od 1990. do 1994. je radila u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče. Na  projektu “Vision of hope” radila je kao jedan od voditelja do odlaska u Švedsku 1998. godine.

U Švedskoj radi na Dječjoj psihijatriji u Mjölby i Motala kao socijalni radnik i psihoterapeut. Zainteresirana je za moderne tehnologije i njene primjene u terapiji. Radila na istraživanju kako se internet program namjenjen odraslim osobama može primijeniti u terapiji sa mladima od 13 do 18 godina.

Irena Čorko Meštrović

irena čorkoIrena Čorko Meštrović, psiholog i gestalt psihoterapeut.

Najdraže teme su mi ljubav prema sebi i istraživanje vlastitih potencijala.

Na svojoj web stranici odgovaram na pitanja iz područja psihologije i savjetovanja. Autorica sam bloga na temu “Biti psihoterapeut” u kojem iznosim svoja iskustva i dojmove iz “one druge stolice”.

Moderator: Jasmina Sočković

jasminaJasmina Sočković je profesor psihologije sa završene 4 godine postdiplomske edukacije iz geštalt terapije (Institute für Integrative Gestalttherapie Würzburg – IGW) te nizom srodnih obrazovnih programa iz područja integrativne tjelesne relacione psihoterapije, art terapije, process worka (procesno-orijentirane psihoterapije), holističkog plesa i pedagogije pokreta itd.

Vlasnica je savjetničke tvrtke Pilgrim d.o.o. i donedavno direktorica poznate konzultanske kuće Selectio te voditeljica najvećeg regionalnog HR (Human Resources) projekta Certifikat Poslodavac Partner. Posjeduje višegodišnje iskustvo u području poslovnog savjetovanja, upravljanja ljudskim resursima i obrazovanja odraslih (soft skills).

Iskustvo je stekla na rukovodećim mjestima u privatnom i javnom sektoru (Deloitte, Grad Zadar), te kao savjetnik, istraživač i voditelj edukacijskih programa (Laboratorij socijalne psihologije-LASO). Čest je predavač na konferencijama i seminarima s temama iz područja upravljanja ljudskim resursima, vodstva i socijalne psihologije. Uz poslovno savjetovanje tvrtki, bavi se i individualnim radom s klijentima (psihoterapija) te business coachingom.  U 2013. godini pokrenula je jednogodišnji Dream Movement Program (Rad na snovima kroz pokret) usmjeren na osobni razvoj.

Web: www.pilgrim.hr