U organizaciji Hrvatske udruge za logoterapiju LOGOS i Hrvatskog psihijatrijskog društva, održat će se II. međunarodni logoterapijski kongres. Tema ovogodišnjeg kongresa je LJUBAV.

Organizatori kongresa
Hrvatska udruga za logoterapiju Logos
Hrvatsko psihijatrijsko društvo

Mjesto održavanja kongresa
Prostorije Klinike za psihijatriju “Vrapče”

Vrijeme održavanja kongresa
10. i 11. lipnja 2016.

Iznos kotizacije
100 kuna

Uvodnik: Ljubav kao dar logoterapije za 21. stoljeće

Potaknuta idejom Viktora Frankla da “društvo nije zdravo, ali je ozdravljivo”, Udruga za logoterapiju “Logos”, uz suorganizatora Hrvatsko psihijatrijsko društvo, realizirala je dva uspješna stručna skupa. Prvi je bio simpozij, održan 13. lipnja 2014. u hotelu Panorama u Zagrebu, a sljedeći kongres, održan 13. i 14. lipnja 2015. godine u velikoj dvorani dječačkog sjemeništa na Šalati u Zagrebu. Dok se sadržaj simpozija usredotočio na primjere dobre prakse u današnjem društvu u Hrvatskoj, dotle je kongres zaronio u našu nutrinu, u našu duhovnu jezgru. Pitali smo se koliko utjecaja na stanje u društvu može imati savjest pojedinca te njegov osjećaj odgovornosti i slobode izbora.

Razmišljajući što logoterapija može ponuditi društvu u Hrvatskoj u ovom trenutku, vrlo brzo smo došli do zaključka kako bi najdragocjeniji dar bio njeno shvaćanje ljubavi. Viktor Frankl istaknuo je da je ljubav u svojoj biti, dakle, u svojoj duhovnoj jezgri, odluka – i to bezuvjetna odluka.To znači da, čak i kad prođe zanos fluida koji nas privlači drugoj osobi, ostaje jednako čvrsta naša odluka da volimo, poštujemo i iskazujemo ljubav na način za koji osjećamo da je pravi. Možemo bezuvjetno voljeti i svoj voćnjak i brinuti o njemu i onda kad padne snijeg, možda upravo najviše tada. Odlučujemo se za bezuvjetnu ljubav i kad u laboratoriju usred noći ispitujemo stanje zdravlja nepoznate osobe. Odlučujemo se za ljubav prema životu i tad kad nam je život težak pa bismo ga najradije završili. Dragocjena je pri tome spoznaja da naš život nije naše vlasništvo. Odgovorni smo za taj život u prvom redu Stvoritelju, a zatim roditeljima i svima koje u životu susrećemo. Upravo iz ljubavi prema svima njima odlučujemo se za život.

Ovogodišnji kongres bit će posvećen ljubavi u svim njezinim bogatim dimenzijama. Ljubav je najbolje zaštitno sredstvo protiv bolesti i najbolji lijek koji vraća zdravlje kako pojedincu tako i zajednici koja ga okružuje. Uvjerena sam da će doći do izražaja spoznaja da iz ljubavi prema nekomu ili nečemu možemo promijeniti sebe, a time i svoju okolinu i društvo u kome živimo.

Vaše sudjelovanje obogatit će sadržaj našeg kongresa. To će biti Vaš dar. Pri tome je dobro sjetiti se da onaj koji daruje istovremeno jako puno prima!

Cvijeta Pahljina
dr. med. spec. psihijatar, logoterapeut
Predsjednica Hrvatske logoterapijske udruge LOGOS

Na donjem linku nalazi se plan programa i predavanja, a prijave ćemo početi primati uskoro…

Kongres 2016