O konferenciji

Konferencija Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske

[divider]

2. međunarodna konferencija Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH)
Nijanse psihoterapije
19. i 20. listopada 2013., Hotel Panorama, Trg Krešimira Ćosića 9, Zagreb

[divider]

Položaj psihoterapeutske profesije i onih koji se njome bave u Hrvatskoj još uvijek nije uređen zakonskim okvirima što stvara mnoga pitanja u struci, pogotovo zbog priključenja hrvatskih psihoterapeutskih stručnjaka velikoj europskoj obitelji. Zbog čega je nužno legislativno uređenje psihoterapeutskog zanimanja, kakva je izobrazba potrebna za pružanje psihoterapeutskih usluga, s kojim se etičkim pitanjima ova profesija svakodnevno susreće, kako ju učiniti prepoznatljivom na tržištu? U kakvu odnosu stoje psihoterapija i farmakoterapija, kako služenjem modernim tehnologijama unaprijediti ili unazaditi kakvoću psihoterapeutskog tretmana, pomaže li psihoterapija djeci izloženoj nasilju i prevenciji nasilja u obitelji, pridonosi li poboljšanju kakvoće svakidašnjeg življenja, koje su indikacije za psihoterapiju? Sve su to samo neka pitanja kojima će se Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) baviti na 2. međunarodnoj konferenciji Nijanse psihoterapije i konstruktivno pridonijeti njihovu rješavanju.

Konferencija Nijanse psihoterapije održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Sa svojim bogatim dvodnevnim programskim sadržajem, Konferencija se nadovezuje na zaključke 1. međunarodne konferencije Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH), održane 2011. godine, i okuplja brojne eminentne domaće i inozemne stručnjake s područja psihoterapije.

U okviru stručnog programa raspravljat će se o aktualnom stanju i trendovima psihoterapije u sklopu sljedećih tematskih cjelina:

• Dijaloški pristup u integrativnoj terapiji traume;
  • Istraživanja u psihoterapiji u Hrvatskoj i inozemstvu;
  • Psihoterapija i farmakoterapija;
  • Stanje psihoterapije u Republici Hrvatskoj (zakonska regulativa, tržišni status i etičke dileme);
  • Psihoterapija i moderne tehnologije; Indikacije za psihoterapiju;
  • Važnost supervizije u radu psihoterapeuta; Osobni i profesionalni identitet psihoterapeuta u kontekstu seksualne tematike;
  • Psihoterapija djece izložene nasilju putem interneta (cyberbullying) i prevencija obiteljskog nasilja; Prikazi slučaja (širok tematski spektar).

Uz niz radionica za stručnjake, drugi dan konferencije obuhvaća i bogat popularni program za građanstvo s temama poput:

• Gestalt terapija i psihoonkologija;
  • Seksualno uspješna veza – važan dio uspješnog partnerskog odnosa;
  • Finski model rada kod prvih psihotičnih epizoda;
  • Vi pitate, psihoterapeut odgovara – savjetovanje na kojemu će se građani moći podrobnije raspitati o psihoterapiji i njezinim učincima na svakidašnje življenje.*

Psihoterapijske udruge udružene u SPUH kao članice Europske asocijacije za psihoterapiju (EAP) predstavit će na konferenciji svoje djelovanje i mogućnosti stjecanja Europskog certifikata iz psihoterapije (ECP).

Pridružite nam se na 2. međunarodnoj konferenciji Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) i otkrijte nijanse psihoterapije! Očekuje vas širok tematski spektar predavanja i interaktivnih radionica u zagrebačkom hotelu Panorama, 19. i 20. listopada 2013. godine!

Konferencija je prijavljena za bodovanje Hrvatskoj liječničkoj komori (aktivno sudjelovanje – 20 bodova, pasivno sudjelovanje – 10 bodova) i Hrvatskoj psihološkoj komori.

*Napomena: Detaljan program  i raspored radionica bit će objavljeni 15. rujna 2013. godine.