Od ove jeseni na Pučkom otvorenom učilištu Petar Zrinski moguće je upisati program cjeloživotnog obrazovanja : Propedeutika psihoterapije koji je odobren od strane SPUH-a – Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske. Prijavnicu za program možete popuniti ovdje te će potom Učilište kontaktirati sve zainteresirane kandidate s daljnjim uputama u vezi upisa.

Upisi na program odvijaju se najkasnije do kraja listopada 2020. ili do popunjavanja mjesta.

Nastava programa počinje od 5.studenog 2020., a predavanja se izvode u poslijepodnevnim terminima u Pučkom otvorenom učilištu Petar Zrinski, a dio nastave (za predmet Psihijatrija) izvodi se u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Propedeutika psihoterapije je program obrazovanja koji obuhvaća kombinaciju četiri područja, psihologije, medicine, socijalnog rada i rehabilitacijskih znanosti. Sastoji od 585 školskih sati koji obuhvaćaju praktičnu i teorijsku nastavu :

 • Obavezna teorijska nastava: 10 predmeta, ukupno 355 sati (10 mjeseci)
 • Obavezna praktična nastava: 230 sati ukupno (60 sati kliničke prakse, 100 sati prakse u ostalim ustanovama, 20 sati supervizije prakse i 50 sati osobnog rada na sebi).

Edukacija se provodi kroz tri semestra. U prvom i drugom semestru, polaznici polažu predmete propisane programom, a u trećem semestru polaznici odrađuju praksu. Polaznik za vrijeme trajanja programa ima obvezu ostvariti angažman u nastavi i intenzitet studiranja prema broju  predviđenih sati za pojedini predmet.

Praktična nastava provodi se na tri razine – 60 sati pod mentorstvom  i vodstvom liječnika psihijatara, a u čiju svrhu je Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski osiguralo izvođenje praktične nastave u Klinici za psihijatriju Vrapče. Drugi dio prakse (100 školskih sati) obuhvaća rad u psihosocijalnim ustanovama – rad u organizacijama, udrugama i ustanovama koje se bave psihoterapijskim i savjetodavnim radom. Završni dio praktične nastave obuhvaća osobno iskustvo rada na sebi (50 školskih sati) te superviziju prakse uz podršku mentora (20 školskih sati).

Cilj Programa propedeutike psihoterapije je omogućiti edukaciju polaznicima kako bi stekli uvjete za dobivanje licence savjetodavnog terapeuta prema Zakonu o djelatnosti psihoterapije Republike Hrvatske te kako bi stekli dio potrebnih uvjeta za dobivanje Europskog certifikata iz psihoterapije (European Certificate of Psychotherapy – ECP) kojega izdaje Europsko udruženje za psihoterapiju (European Association for Psychotherapy – EAP).

Nastavnici na programu su osobe s dugogodišnjim iskustvom u području psihijatrije, psihologije i rehabilitacije :

 • Renata Mateša Dević, magistra psihologije
 • dr.sc. Gabrijela Ratkajec Gašević
 • dr.sc. Damir Miholić
 • Božidar Nikša Tarabić, magistar psihologije i PhD student
 • dr.sc. Gabrijela Ratkajec Gašević
 • Mirta Blažev, magistra psihologije, magistra ekonomije
 • dr.sc. Ante Bagarić, psihijatar
 • sc. Igor Mikloušić
 • sc. Doris Čuržik, klin. psih.
 • sc. Ivan Dević
 • dr.sc. Mile Marinčić

Program Propedeutika psihoterapije mogu upisati osobe sa završenim sveučilišnim preddiplomskim i diplomskim studijem ili integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem.

Završetkom programa, nakon položenih svih ispita i odrađenih svih obaveza Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski polazniku izdaje uvjerenje o položenom programu Propedeutika psihoterapije, te dodatak uvjerenju koji sadrži detaljni opis predmeta, sadržaja i statusa programa Propedeutika psihoterapije.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i eventualne zabrane okupljanja u učionicama zbog pandemije koronavirusa COVID-19 program će se izvoditi online putem platforme Zoom na kojoj će biti organizirana predavanja uživo uz interakciju polaznika s predavačima.

Više informacija o upisu možete dobiti na sljedećim kontaktima:

E-mail: lana.horvat@petarzrinski.hr

info@petarzrinski.hr

Telefon: ++385 1 3695 587 ili ++385 1 4002 300

Osobnim posjetom na Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski na adresi: Selska cesta 119, 10 110 Zagreb.