Edukaciju za psihodramskog psihoterapeuta provodi Centar za psihodramu u suradnji s Institutom za psihodramu iz Beograda koji ima status EAPTI instituta instituta (European Accredited Psychotherapy Training Institute).

Program edukacije odobren je od strane FEPTO organizacije (Federation of European Psychodrama Training Organisations) i od strane EAP-a (European Association for Psychotherapy). Nakon završetka edukacije stječe se zvanje psihoterapeuta. Psihodramski psihoterapeuti koji su završili edukaciju mogu aplicirati za ECP (European Certificate for Psychotherapy) kroz direktnu proceduru na osnovu statusa Instituta kao EAPTI-a.

Edukacija je podijeljena na dvije razine:

Psihodramski savjetnik – I. razina – prve dvije godine edukacije. Nakon završetka druge godine edukant stječe naziv Psihodramskog savjetnika i osposobljen je koristiti psihodramu za nekliničku populaciju.

Psihodramski psihoterapeut – II. razina – završetak kompletnog programa osposobljava edukanta za zvanje psihoterapeuta i rad s kliničkom populacijom.

Što podrazumijeva program edukacije?

Terapijsko-iskustveni rad – edukanti tijekom edukacije obavezni su proći osobni rad od minimalno 500 školskih sati unutar iste psihodramske grupe koju vodi certificirani psihodramski psihoterapeut Instituta za psihodramu.  Popis certificiranih psihoterapeuta edukanti dobivaju na početku edukacije, te su dužni unutar 3 mjeseca od početka edukacije uključiti se u rad psihodramske grupe.

Metodologija psihodrame u edukacijskoj grupi podrazumijeva psihoterapiju, odnosno osobni rad i povezivanje teorije s praksom i metodologijom, minimalno 480 sati metodologije.

Teorijski rad podrazumijeva teorijske seminare i testove znanja iz teorija psihodrame, psihoterapije, psihologije i psihopatologije koje drže edukatori ili predavači koji se bave tim područjem te pisanje završnog diplomskog rada. Edukanti se pripremaju za svaku temu i diskusiju na osnovu unaprijed predloženog materijala. Minimalno 416 sati teorije.

Samostalno vođenje psihodramske terapijske grupe u trajanju od minimalno 300 sati pod indirektnom supervizijom tijekom dvije godine. Edukant može početi voditi svoju grupu najranije u trećoj godini edukacijskog procesa.

Supervizijski rad u trajanju od 150 sati. Supervizijski rad podrazumijeva direktnu superviziju u matičnoj grupi i indirektnu superviziju izvan matične grupe. Broj sati direktne supervizije je 80. Direktna supervizija se odnosi na vođenje psihodramske seanse u matičnoj grupi pod direktnom supervizijom edukatora. Broj sati indirektne supervizije je 70. Indirektna supervizija se odnosi na samostalno vođenje terapijske psihodramske grupe koju edukant počinje voditi na trećoj godini edukacijskog procesa i odvija se preko protokola sa supervizorom.

Terapijsko-iskustveni rad od minimalno 40 sati individualne terapije sa elementima psihodrame.

Psihoterapijsko iskustvo u okviru drugog psihoterapijskog modaliteta i/ili pohađanje psihoterapijskih radionica stranih i domaćih psihoterapeuta, u trajanju od minimalno 100 sati.

Edukacija je podijeljena na 8 vikend modula godišnje (subota, nedjelja) u zatvorenoj grupi kroz 4 godine (sveukupno 32 modula). Na trećoj godini uvode se i supervizijski vikend moduli (subota, nedjelja).

Plan i program edukacije možete pogledati OVDJE

Koji su uvjeti za dobivanje diplome psihodramskog terapeuta?

Pored uspješnog ispunjenja svih elemenata programa edukacije te evaluacije spremnosti edukanta, terapeuta i supervizora, potrebno je napisati završni diplomski rad te položiti psihodramski ispit na kraju edukacije.

Kako se prijaviti za psihodramsku edukaciju?

Prijaviti se možete tako da pošaljete svoj životopis i kratko pismo motivacije na mail info@centar-psihodrama.hr. Nakon toga, kandidati će se pozvati na obavezni selekcijski intervju u kojem se procjenjuje osobnosti i motivacija kandidata.

Na edukaciju se mogu uključiti i osobe na završnim godinama fakulteta.

Za sva ostala pitanja ili dodatne informacije, pošaljite upit na info@centar-psihodrama.hr ili na mob: 091 515 8540.