Radionica koja objedinjuje znanja transakcijske analize, terapije pokretom i plesom i neurolingvističkog programiranja.

Ljudi tijelom počinju komunicirati puno ranije no što nauče govoriti. Kako se razvijamo i rastemo dodajemo riječi našoj komunikaciji; no neverbalna komunikacija ostaje kao osnovno sredstvo pepoznavanja potreba i osobne ekspresije vidljiva svakodnevno dok se rukujemo, sjedimo, hodamo, pričamo…

Stvaranje odnosa je zapravo kretanje prema i od druge osobe. Tjelesni se stav formira prema mapi iskustava ili skriptu, kako u transakcijskoj analizi nazivamo životni scenarij.

Rana iskustva koja mogu biti nepovoljna i/ili traumatična ostavljaju trag na tijelu još dugo nakon što su se dogodili. Transakcijski analitičari kada govore o zabranama govore o porukama koje nisu verbalne niti su dane eksplicitno. To su najčešće poruke koje dijete čita iz roditeljskog tona glasa, posture tijela, ponašanja, dakle implicitno. Dijete temeljem svog doživljaja donosi odluku o tome kakav je on, kakvi su drugi i kakav je svijet.

Sve transakcije čak i one neverbalne govore nam da smo prepoznati u svijetu i na koji način smo prepoznati. Naše tijelo na iskustva iz okoline odgovara stezanjem i opuštanjem.

Kada smo u kontaktu koji je podržavajući i njegujući naše tijelo se opušta no ako je iskustvo nepovoljno tijelo se steže, ledi, zaustavlja i to znanje ostaje u tijelu dugo nakon samog iskustva.

Neurološki gledano, pokret/kretanje pobuđuje osjete, emocije, sjećanja, misli i slike. Zbog svog integrativnog učinka na tijelo i um, pokret/kretanje može biti iscjeljujuće i samo za sebe.

Cilj ove radionice je prijeći put od zabrana do dozvola na neverbalnoj razini, točno onoj na kojoj su se zabrane i razvile.

Polaznici bi trebali iskusiti:

  • Vezu između misli, osjećaja i somatskog odgovora
  • Tjelesne reakcije na rana iskustva u formi zabrana
  • Tjelesne reakcije na nova iskustva u formi dozvola
  • Kako misli i osjećaji utječu na stav tijela i kvalitetu pokreta te na naše ponašanje
  • Osvještavanje aktivnih i pasivnih dijelova tijela
  • Integriranje tijela u cjelinu
  • Osvijestiti tijelo kao važan izvor informacija o klijentu

Vrijeme i mjesto održavanja radionice

Radionica će se održati 8. 12. 2019. (nedjelja) od 10 do 14:30 sati uprostoru centra Budi svoj, Martićeva 5, Zagreb, visoko prizemlje lijevo.

Posebna napomena: 

Odjenuti se udobno kako bismo se nesputano mogli prepustiti pokretu i ponijeti neki jastučić ili dekicu za udobno sjedenje na podu

Upišite radionicu odmah, nemojte čekati, jer je broj mjesta na radionici ograničen!

Voditeljice radionice:

Jelena Vrsaljko je rođena 1973. u Zagrebu. Na Pravnom fakultetu, Studij za socijalni rad, diplomira 1997. godine.

Na Neuroenergetics – HNLP institutu u Lancasteru 2006. godine certificirana je za trenera neurolingvističkog programiranja (NLP-a).

2015. godine polaže ispit iz transakcijske analize pri Europskoj asocijaciji transakcijskih analitičara i stječe naziv certificiranog psihoterapeuta (CTA). 2016. godine stječe naziv učitelja i supervizora transakcijske analize (PTSTA).

Članica je INHNLP-a, HNLPD-a, EATA-e i UTA-e, strukovnih udruga NLP trenera i psihoterapeuta transakcijske analize.

Direktorica je Centra za edukaciju i savjetovanje Budi svoj u okviru kojeg održava treninge iz područja transakcijske analize, NLP-a, soft skills treninge, radionice za roditelje i partnere te pruža usluge psihoterapije i savjetovanja.

Vanda Kos Jerković magistirirala i diplomirala na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu, Certificirani je psihoterapeut plesom i pokretom prema EADMT standardima.

Završila je TA 202. i specijalizant je transakcijske analize smjer edukacija.

Radi u Centru za rehabilitaciju Zagreb s djecom s intelektualnim i višestrukim teškoćama u razvoju na razvoju emocionalno-socijalnih vještina.

Stručni i znanstveni interes usmjeren je na brigu o mentalnom zdravlju kroz edukaciju i psihoterapiju s fokusom na odnos kao važan element edukacijskog i psihoterapijskog procesa. Aktivno je sudjelovala na više stručnih i znanstvenih skupova.