TKO SMO I GDJE PRIPADAMO – PUTOVANJE KUĆI KROZ SNOVE, SIMPTOME I ISKUSTVA IZ ODNOSA – jednodnevna radionica s Reinhardom Hauserom i Zorom Subotić

29.09.2016. 9:00 – 18:00 / Kampus Borongaj

Ono što mislimo da jesmo i ono što stvarno jesmo često se ne podudara. Ono što obično nazivamo ”problemom” ili ”simptomom” javlja se na granici tih dvaju svjetova – našeg nama poznatog identiteta i nepoznatih, zanemarenih dijelova našeg bića. Prelaženje granice i spajanje svjetova može predstavljati ogroman izazov koji zahtjeva iskusnog i vještog moderatora i vodiča kroz novi teritorij prema proširenom identitetu i novom osjećaju značenja u životu.

U sklopu ove radionice vodit ćemo vas kroz istraživanje nepoznatog, fokusiranje na snagu snova, tjelesne simptome i poteškoće u odnosima. Predstavit ćemo koncept Arnolda Mindella, onaj sanjajućeg tijela, i naučiti vidjeti kako snovi i tjelesna iskustva zrcale ekvivalentne poruke koje se onda također odražavaju i na naše odnose. Prezentirajući ne-patološki pristup rada na snovima, simptomima i odnosima, pokazat ćemo Vam kako se ključ za rješavanje problema često nalazi u samom problemu.

Korijeni procesnog rada leže u jungovskoj i humanističkoj psihologiji. Kao pristup individualnoj i društvenoj promjeni, procesni rad temelji se na novoj paradigmi u znanosti, sistemskom razmišljanju i analogijama iz moderne fizike, kao i duhovnih disciplina. Cilj je svjesnost, razotkrivanje ”ljudskog potencijala” i spoznaja ”duboke demokracije”. Tjelesni simptomi, problemi u odnosima, dinamika unutar tima ili grupe kao i društvena tenzija sadrže informacije koje su važne za kreativni razvoj pojedinaca, parova, timova i organizacija.

Radionica će biti prijavljena na bodovanje Hrvatskoj psihološkoj komori, Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskoj komori socijalnih radnika.

Cijena: 150€

Prijaviti se možete putem Registracijske forme ili mailom na [email protected]

U cijenu su uključeni:

• Nazočnost odabranoj radionici
  • Pristup izlagačkim prostorima
  • Certifikat (potvrdnicu) o sudjelovanju
  • Kava u pauzama (oba dana)
  • Ručak (oba dana)
  • Organizirani prijevoz do kampusa na Borongaju i nazad

O voditeljima:

Reinhard Hauser – Ja sam psiholog, psihoterapeut, supervizor i viši trener procesnog rada. Od ranih 80ih bliski sam suradnik dr. Amy i Arnolda Mindell, napisao sam nekoliko članaka i bio govornik na psihoterapijskim konferencijama na temu snova, tjelesne psihoterapije, ovisnosti, kao i rada na konfliktnim situacijama i grupne dinamike. Kao istraživač u psihijatrijskoj bolnici ‘Burghölzli’ Sveučilišta u Zürichu i kao psihoterapeut u Centru za liječenje ovisnosti koji vodi obiteljsku terapiju i radionice, fokusirao sam se na primjenu procesnog rada u kliničkom okruženju.

U sklopu privatne prakse u Zürichu, gdje radim individualno i s parovima, jedan od mojih interesa je iWorldwork, metodologija koju je razvio Mindell sa svojim suradnicima, za rad s malim i velikim grupama. Kao Worldwork moderator od 1991. godine fokusiran sam na dinamiku unutar timova i grupa i specijaliziran sam za grupne procese. Zadnjih sam 30 godina radio u više od 30 država u različitim okruženjima, od poslovnih okruženja do sveučilišta (ETH Zürich), mikrosocijalnih zajednica (Findhorn), kao i nevladinih udruga, asistirao pojedincima i parovima i podržavao kreativnost i procese promjena s direktorima te u timovima i organizacijama. Sa svojom organizacijom KonfliktFest vodim programe moderiranja konflikata za coacheve, medijatore, moderatore, menadžere i direktore na vodećim pozicijama.

Bio sam glavni izvršni direktor od 2005. do 2010., a danas sam član upravnog odbora Instituta za procesni rad u Zürichu, Švicarskoj. Iniciram i vodim programe treninga u Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji, Hrvatskoj i Rusiji. Uz to sam i sveučilišni profesor ZIST Akademije za psihoterapiju (Dr. Wolf Büntig) gdje vodim radionice za buduće psihoterapeute i paralelno s tim radim kao analitičar treninga i supervizor.

Zora Subotić – psiholog i Gestalt psihoterapeut u privatnoj praksi (“Mostovi”) i trener Gestalt terapije za IGW, gost-trener u Njemačkoj i SAD-u. U svom eklektičkom pristupu psihoterapiji povezuje visegodišnje kliničko iskustvo, neuroznanost i humanističku psihoterapiju, Gestalt-art terapiju, procesnu psihoterapiju A. Mindella i body work, usmjereno na “symptom work”, aktualizaciju potencijala i facilitaciju individualnog i kolektivnog razvoja.