Poštovani,

Pozivamo vas na dvodnevnu edukaciju “Psihoterapija u troje – provođenje savjetovanja i psihoterapije posredovanih prevođenjem”. Edukacija je namijenjena pomagačkim stručnjacima i prevoditeljima koji pružaju podršku izbjeglicama koje dolaze u Hrvatsku.

Veliki broj izbjeglica i ostalih migranata imaju potrebu za podrškom, u obliku psihoterapije i savjetovanja, ali nisu dovoljno savladali jezik kako bi mogli razgovarati s terapeutom na njegovom jeziku. U tim slučajevima neophodno je u rad uključiti prevoditelja, kako bi se omogućili terapijski razgovori. Da bi terapijski proces bio proveden profesionalno, neophodno je da su prevoditelji i pomagači stručno pripremljeni i osposobljeni  za ovaj zahtjevan zadatak.

Edukacija se održava u 17. i 18. rujna, 2018. u Društvu za psihološku pomoć, a provodit će ju dr. Michael Brune, psihijatar iz Hamburga, s bogatim iskustvom u pružanju podrške izbjeglicama u Njemačkoj te prevoditelj Blerim Delijaj. Predavači imaju više godina iskustva u radu sa psihoterapijom uz prijevod u Njemačkoj. Oni će prikazati kako bi se trebali voditi razgovori uz prijevod u terapijskom kontekstu. Također, ilustrirat će poteškoće i „zamke“ u ovakvoj vrsti rada, koristeći primjere iz vlastite prakse. Predavači će objasniti koliko je važno da se terapeut i prevoditelj međusobno razumiju i surađuju kao tim, u kojem imaju različite uloge, kako bi zajedno savladali ovaj izazovan zadatak. Dvodnevna edukacija uključuje: predavanja, simulaciju uloga u razgovorima i razmjenu iskustva u razgovorima sa sudionicima. Edukacija se održava na njemačkom jeziku i bit će prevedena na hrvatski jezik.

Predavači:

Dr. Michael Brune (brune@haveno.de ):  Psihijatar s 25 godina iskustva u psihoterapijskom radu s osobama izbjegličkog porijekla. Objavio je nekoliko publikacija o psihotraumatologiji. Nezavisni stručnjak izvršnog odbora u „International Rehabilitation Council for Torture victims“ (www.irct.org).

Blerim Delijaj (blerimdelijaj@email.de ). Sudski tumač i prevoditelj za albanski, bosanski, hrvatski i srpski jezik s 20 godina radnog iskustva kao prevoditelj, savjetnik za migraciju i socijalni rad i trener međukulturne komunikacije. Član  više  udruga profesionalnih prevoditelja i asociranih sudskih tumača i prevodioca sjeverne Njemačke (www.adue-nord.de ). Stalni suradnik centara za psihoterapijsko liječenje u klinici Sveučilišta Hamburg (www.uke.de ).

Dr. Brune i gospodin Delijaj 15 godina surađuju u pružanju psihoterapije uz prevođenje te osmišljavanju i provedbi edukacija i predavanja i seminara o temi „Psihoterapija u troje“ . Oboje rade u „Haveno – psihoterapija i međukulturna komunikacija“ u Hamburgu (www.haveno.de ).

Edukacija se oba dana provodi od 9:00 do 16:00 sati.

Voditelji edukacije odlučili su volonterski provesti ovu edukaciju za osobe koje rade u području pružanja podrške izbjeglicama u Hrvatskoj. Radi toga, sudjelovanje na edukaciji je besplatno, no sudionici pokrivaju troškove putovanja i obroka tijekom edukacije.

Sve zainteresirane molimo da najkasnije do 20.8.2018.g. ispune prijavni list koji se nalazi na ovom linku

PRIJAVA

 

Srdačan pozdrav,

Martina Čarija, prof. psih.

Voditeljica Centra za djecu, mlade i obitelj Modus

Društvo za psihološku pomoć