Centar za integrativni razvoj EDUCA – CIR EDUCA

Adresa: Gradišćanska 32, 10000 Zagreb
Mob:099 473 9172 Petra Nuelati

Web: www.cir.hr
E-mail: cir@cir.hr

Osnivači Centra: Tomislav Senečić i Laszlo Pinter

Voditeljica Centra: Petra Nuelati

TJELESNO ORIJENTIRANA PSIHOTERAPIJA – INTEGRATIVNA SRŽNA DINAMIKA (Integrative Core Dinamics – ICD)

O CENTRU

Centar za integrativni razvoj (CIR) je osnovan 2010. godine s namjerom:

  • promicanja koristi osobnog razvoja i tjelesno orijentirane psihoterapije i našeg pristupa Integrativne sržne dinamike (ICD)
  • edukacije zainteresiranih osoba koje žele doprinijeti širenju integrativnog tjelesno orijentiranog pristupa kroz profesionalnu podršku osobama i organizacijama
  • pridonošenja širenju, suradnji i znanstvenom istraživanju pozitivnih učinaka integrativne tjelesno orijentirane psihoterapije u Hrvatskoj i svijetu

Prvo kao ogranak Snowlion Center škole od 2003., a zatim kao Centar za integrativni razvoj od 2010., u Hrvatskoj smo organizirali niz četverogodišnih edukacija. U suradnji sa Hungarian Association for Body Psychotherapy, u Budimpešti od 2010. godine vodimo edukacije po našem Integrative Core Dynamics (integrativna Sržna Dinamika) pristupu.

CIR je kao organizacija 2018. postao prvi punopravni član European Association for Body Psychotherapy na području Hrvatske.

O našem načinu rada:

Temelj našeg pristupa je neorajhijanska metoda tjelesno orijentirane psihoterapije Core Energetics koju smo učili od Siegmara i Cornelije Gerken.

Temeljne principe Core Energetics smo nadopunili i obogatili novim saznanjima i praktičnim pristupima: radom s traumom po Peteru Levineu, teorijom osjećajne vezanosti, teorijom objektnih odnosa, jungijanskom analitičkom psihologijom, te radom sa traumom koje smo učili od dr.sc. Alexis Johnson i dr.sc. Judith Schmidt.

U terapijskom procesu smatramo vrlo važnim istraživanje i rad na klijentovim predosobnim povredama. Radimo na otpuštanju ranih razvojnih i šok traume iz živčanog sustava, istovremeno pružajući klijentu osjećaj sigurnosti i održavajući njegovu svijest u sadašnjem trenutku. To znači da klijent prazni traumatsko iskustvo, a istovremeno je potpuno prisutan u sadašnjem trenutku te nema opasnosti da će klijent doživjeti retraumatizaciju. Nakon otpuštanja traume, tjelesni i osjećajni sustav se uravnotežavaju, klijent doživljava iskustvo dubokog mira i povezanosti.

Koraci ICD pristupa:

  • Rad na osvještavanju maske i ulazak u dublji sloj psihe koji postoji iza maske (maska = suviše adaptirani površinski sloj ego obrane koji negira i potiskuje dublju psihičku stvarnost osobe).
  • Ekspresija i otapanje – rad s potisnutim impulsima, osjećajima i stavovima koji postoje ispod sloja maske. Rad s frustracijom, ljutnjom, boli, tugom, sramom, krivicom i strahom, kroz tijelo, pokret, vibraciju, glas i dah.
  • Idući korak je pomaganje klijentu da se približi svojoj prirodnoj ranjivosti, da nauči osjetiti i prihvatiti osjećaj boli koji nosi u tijelu. U ovoj fazi rada pomažemo klijentu pri izgradnji emocionalno-tjelesnog kapaciteta, da bude prisutan i da prihvati doživljavanje osjećaja takvima kakvi jesu.
  • Paralelno s procesom prihvaćanja ranjivosti, pomažemo klijentu da osvijesti i izrazi svoje stvarne potrebe koje su zbog izbjegavanja boli i tuge bile također potisnute i neispunjene te da izgradi odrasli kapacitet da prihvati njihovo zadovoljenje i osjećaj ispunjenosti. Ako ispunjenje nije moguće, klijentu pomažemo da uz razočaranost i bol ipak zadrži otvorenost u tijelu i grudima/srcu.
  • Naše gledište, kao i gledište Core Energetics, jungijanske analitičke psihologije te transpersonalne i integrativne psihologije Kena Wilbera, je da odvojeno vanjsko ja (ego) nije samo po sebi najbolji voditelj zdravog i smislenog života. Smatramo da najbolji smisao i vođenje života postižemo otvaranjem i povezivanjem sa pozitivnim izvorištem koji se nalazi u dubini ljudske psihe a dostupan je egu na intuitivno osjetilan način, te nam daje mogućnost usklađivanja vanjskog ega sa njegovim unutrašnjim izvorištem, čovjekovom srži.
  • Međusobna povezanost vanjskog ja i unutrašnjeg sržnog ja, dovodi ego u stanje nebranjenog iskustva kako vanjske, tako i unutrašnje stvarnosti. S tog mjesta klijenti imaju iskustvo jasnog viđenja vlastite životne situacije, stvaraju bolji pristup svojim problemima i odlukama kojim smjerom žele krenuti u životu.