Centar za psihodramu – CPD

Adresa: Trg žrtava fašizma 3, 10000 Zagreb
Mob: 091 515 8540

Web: www.centar-psihodrama.hr
E-mail: info@centar-psihodrama.hr

Voditelj Centra: Vedran Korušić

O CENTRU

Centar za psihodramu je neprofitabilna stručna udruga građana, osnovana 2010. godine, u cilju promicanja, razvitka i unapređenja psihodrame. Djelujemo na području Republike Hrvatske te surađujemo sa sličnim udrugama u zemlji i inozemstvu. Radimo na stalnom stručnom i znanstvenom usavršavanju psihodramskih psihoterapeuta i praktičara, kao i direktnom pružanju profesionalne podrške i savjetovanja pojedincima i organizacijama. Naši terapeuti kreiraju, organiziraju i provode razne terapijske, razvojne i iskustvene radionice i seminare.

ŠTO JE PSIHODRAMA?

Psihodrama je psihoterapijski pravac u kojem se kroz korištenje akcijskih dramskih metoda istražuju interpersonalni odnosi i unutarnji svijet pojedinca s ciljem buđenja spontanosti i kreativnosti.

Psihodrama se temelji na ideji da je čovjek u svojoj biti spontano i kreativno biće koje se nikako ne može posmatrati izolirano nego uvijek uronjeno u interpersonalne odnose u kojima igra različite uloge. Spontanost i kreativnost mogu biti poljuljani ili zamrznuti usred traumatičnih iskustava ili nedostataka u odnosima, ali su i dalje prisutni i moguće ih je oživjeti i ponovo osvijestiti. Čovjek se u psihodramskom procesu oslobađa tvrdokornih obrazaca uloga i struktura, te razvija nove oblike ponašanja i odnosa koji su ključ kvalitetnijeg života.

Više o znanstvenoj utemeljenosti psihodramske psihoterapije pročitajte ovdje

EDUKACIJA
Centar za psihodramu provodi intenzivanu dvogodišnje i četverogodišnje edukacije koje su namijenjene terapeutima, psiholozima, zdravstvenim radnicima, coachevima, edukatorima, menadžerima, rukovoditeljima, HRM stručnjacima, te svima koji žele povećati svoje osobne kompetencije i profesionalnu učinkovitost na područjima koji uključuju neposredan grupni i individualni rad s ljudima.

1. Temeljni dvogodišnji program za psihodramskog praktičara 

2. Napredni dvogodišnji program iz psihodramske psihoterapije

3. Napredni dvogodišnji program iz dječje i adolescentne integrativne psihodramske psihoterapije

Programi edukacije omogućavaju stjecanje znanja o teoriji, filozofiji i metodologiji psihodrame, teoriji i analizi uloga, usvajanje i integriranje vještina primjene psihodramskih tehnika u prethodno psihoterapijsko, radno ili edukativno iskustvo, te osnove i napredni rad s grupama, grupnu dinamiku, sociometriju i sociodramu.

Naši praktičari i terapeuti primjenjuju naučeno znanje i tehnike u zdravstvu, obrazovnim i odgojnim institucijama, programima osobnog rasta i razvoja, menadžmentu, kroz različite inovativne društvene programe i projekte, u izvedbenim umjetnostima i kulturi.

Osobni trening dio je programa edukacije i fokusiran je na razvoju vaše spontanosti i kreativnosti, osobne kompetencije i profesionalnih vještina. Radi se o intenzivnom osobnom rastu i razvoju koji može dovesti i do važnih životnih odluka i promjena. Naučit ćete puno informacija o sebi i kako funkcionirate u grupama; kao član grupe, ali i kao voditelj. Naučit ćete kako održati spontanost i kreativnost u poznatim, ali i posve novim i nepoznatim situacijama.

Biti psihodramatičar istovremeno znači biti i voditelj grupe. Kroz edukaciju naučit ćete prepoznati individualne i grupne procese te ih usmjeriti ovisno o potrebama i ciljevima. Bit će vam omogućeno iskustvo različitih grupnih situacija, te eksprerimentiranje s različitim odgovorima na grupna pitanja unutar sigurnog okružja. Teorija je određena kurikulumom, ali i procesima koji izviru iz edukativne grupe. Više o programu edukacije pročitajte na stranici Program edukacije po godinama.