Zašto ECP?

ECP predstavlja europski zlatni standard za psihoterapijsko obrazovanje, standard koji nacionalne i profesionalne psihoterapijske organizacije zastupljene u okviru EAP-a uključuju u nacionalne ili modalitetne varijacije europskih psihoterapijskih kvalifikacija.

Istovremeno, ECP je certifikat o kvalifikaciji koji se izravno dodjeljuje od strane EAP-a psihoterapeutima koji udovoljavaju ECP standardu obrazovanja i osposobljavanja. Nagrada koja priznaje i uspostavlja zlatni standard psihoterapeutske kvalifikacije psihoterapeuta.

Osim svoje opće vrijednosti i značenja, nagrada ECP-a također može imati koristi ili podršku psihoterapeutima u različitim pojedinačnim kontekstima. Psihoterapija je jedinstveno, ali također vrlo raznoliko polje, a pravne i političke situacije za psihoterapiju uopće, kao i za pojedine modalitete psihoterapije mogu značajno varirati u Europi. Stoga ECP može također donijeti niz pogodnosti za psihoterapeute, na primjer:

  • ECP pruža osiguranje kvalitete u svakoj situaciji kada psihoterapeuti nude svoje profesionalne usluge izvan svoje zemlje prebivališta, bilo osobno, bilo korištenjem internetskih usluga.
  • ECP olakšava mobilnost psihoterapeuta unutar europskih zemalja, bilo u kontekstu migracija ili u slučajevima kada su obrazovanje o psihoterapiji stekli izvan svoje zemlje prebivališta.
  • ECP može uspostaviti vjerne profesionalne ovlasti psihoterapeuta i pružiti jamstvo kvalitete u situacijama kada su određeni modaliteti psihoterapije marginalizirani, na primjer, proizvoljno-restriktivnim nacionalnim zakonodavstvom.
  • Za neke psihoterapeute, ECP je i izjava o psihoterapijskim vrijednostima (možda za razliku od nekih iskrivljenih ili deformiranih nacionalnih narativa) i njihova posvećenost europskom zlatnom standardu EAP-a i Deklaraciji o psihoterapiji iz Strasburga.